Premies via uw netbeheerder in 2019

De Vlaamse netbeheerders (Eandis en Infrax) worden door de Vlaamse overheid verplicht om bij hun afnemers energiebesparing te stimuleren. Dit doen ze onder meer door een aantal energiebesparende maatregelen financieel te ondersteunen.  Iedere netbeheerder ondersteunt dezelfde acties.

U kan niet zelf kiezen wie uw netbeheerder is.  Per gemeente werd een netbeheerder aangeduid.  Via de subsidiemodule komt u te weten wie uw netbeheerder is.

De premies van de netbeheerders voor woongebouwen gelden ook wanneer u als niet-particulier eigenaar bent van een woongebouw.

Premies moeten worden aangevraagd binnen het jaar na de datum van de eindfactuur.

Premies voor bestaande woningen en appartementen

Dit zijn woningen aangesloten op het elektriciteitsnet voor 1 januari 2006 of met aanvraag voor stedenbouwkundige vergunning voor 2006.

Er wordt ook een premie gegeven voor de plaatsing van een warmtepomp of zonneboiler en vanaf 2019 ook voor een warmtepompboiler in woningen aangesloten op het net voor 1/1/2014 (of aanvraag stedenbouwkundige vergunning voor die datum).

Premies voor losse investeringen:
  • dak- of zoldervloerisolatie,
  • muurisolatie (via de spouw, de buitenkant of langs de binnenzijde),
  • kelder- of vloerisolatie,
  • hoogrendementsbeglazing,
  • de plaatsing van een warmtepomp,
  • de plaatsing van een warmtepompboiler voor de productie van sanitair warm water (vanaf 2019)
  • de plaatsing van een zonneboiler voor de productie van sanitair warm water.

Het beknopte premieoverzicht vindt u hier:pdf bestandoverzicht2019def.pdf (36 kB)

De totaalrenovatiebonus voor wie minstens 3 investeringen uitvoert in een periode van 5 jaar.

Meer info over de totaalrenovatiebonus vindt u hier.

Begeleiding via collectieve renovatieprojecten.

Meer info over de collectieve renovatieprojecten vindt u hier.

Premies voor nieuwbouwwoningen en nieuwbouwappartementen (enkel indien aanvraag vergunning voor 2017)

Voor nieuwbouw wordt een globale E-peilpremie gegeven. Deze premie komt toe aan de aangifteplichtige vermeld in het EPB-aangiftedossier. De E-peilpremie is afhankelijk van het jaar waarin de aanvraag voor stedenbouwkundige vergunning werd ingediend en van het bereikte E-peil.

De E-peilpremie werd afgeschaft voor nieuwbouwwoningen en appartementen met een aanvraag voor stedenbouwkundige vergunning vanaf 2017. Voor nieuwbouwwoningen of appartementen met een vroegere aanvraagdatum moet de E-peilpremie aangevraagd worden binnen het jaar na de datum van het energieprestatiecertificaat bouw.

Premies voor specifieke doelgroepen

Ook in 2019 blijven er enkele specifieke tegemoetkomingen bestaan voor specifieke doelgroepen. Zo hebben beschermde afnemers recht op

Zowel beschermde afnemers als andere kwetsbare doelgroepen kunnen aanspraak maken op een gratis energiescan en voor private huurwoningen op de sociale energie efficiëntie projecten.


Bron: www.energiesparen.be/premies-via-uw-netbeheerder-in-2019