Laadpalen voor elektrische auto’s verplicht bij nieuwe (ver)bouwprojecten
Ga je bouwen of grondig renoveren en heeft je woning twee of meer parkeerplaatsen? Dan is het sinds 11 maart verplicht om er een of meerdere aansluitingen voor laadpalen te voorzien om elektrische auto’s aan op te laden. Omdat je oprit niet meetelt als parkeerplaats, gaat het in eerste instantie vooral om appartementsgebouwen en grote woonprojecten.
De nieuwe regel komt niet uit de lucht vallen: eind vorig jaar al keurde de Vlaamse regering het besluit goed om (woon)gebouwen en hun parkings beter voor te bereiden op de doorbraak van elektrische auto’s en andere voertuigen. De maatregel past in het Europese plan ‘Schone energie voor alle Europeanen’ uit 2019, dat onder meer maatregelen bevat om de aankoop en het gebruik van elektrische wagens aantrekkelijker te maken. Daaronder valt dus ook de verplichte installatie van laadpalen bij huizen en appartementen.
Minstens twee parkeerplaatsen, oprit niet meegeteld
Wat de beslissing van de Vlaamse regering voor jou precies betekent? De elektrische laadpalen hoeven er nog niet meteen te staan, al moeten alle parkeerplaatsen die onder de maatregel vallen wel van de nodige leidingeninfrastructuur zijn voorzien. Concreet wil dat zeggen dat er minstens goten moeten liggen voor elektrische kabels, zodat er in de toekomst op elke parkeerplaats een oplaadpunt kan komen. De verplichting geldt in eerste instantie voor bouw- of renovatieprojecten vanaf 11 maart 2021 die over minstens twee parkeerplaatsen beschikken.
Met andere woorden: het gaat vooral om grotere huizen en appartementsgebouwen, want volgens de regelgeving is een laadpunt alleen verplicht bij een parkeerplaats in een gebouw of een parkeerterrein dat ernaast ligt. Omdat de oprit van je woning geen echte parkeerplaats is, telt die volgens het kabinet van Vlaams minister van Energie Zuhal Demir niet mee. Valt jouw woning wel onder de voorwaarden en hou je je niet aan de regels? Dan kan je per ontbrekend laadpunt een boete krijgen van 2.000 euro en 1.000 euro per parkeerplaats die niet is voorbereid op de toekomstige installatie van een laadpaal. Voor alle andere woongebouwen is er nog geen datum bekendgemaakt.
Overstap naar zero-emissiewagens vergemakkelijken
Elektrische auto’s winnen de laatste jaren steeds meer aan populariteit, maar de voorzieningen voor die voertuigen zijn op veel plaatsen nog beperkt. “Net daarom is de verplichte installatie van laadpalen bij huizen en appartementen zo nodig”, zegt Zuhal Demir in De Tijd. “Om de overstap naar zero-emissievoertuigen in Vlaanderen makkelijker te maken, vormen die privélaadpunten een belangrijke aanvulling op de openbare. Met deze beslissing garanderen we dat bestuurders hun elektrische wagens de komende jaren op steeds meer en beter gelegen plaatsen kunnen opladen.”
Bron: De Tijd